”Romska minnesplatser” är namnet på en permanent utställning, som tagits fram som ett samarbete mellan Regionmuseet i Kristianstad och Romska Kulturcentret i Malmö. Utställningen är formgiven av Torkel Edenborg, som också tagit bilderna på utställningen, och projektledare är Elisabeth Ekstam på Regionmuseet.

Graphoteket har levererat trycket, som är gjort på ”färsk” aluminiumplåt. Plåten är bara ”färsk” under någon månad. Efter tryck kokas aluminiumplåten, en procedur som sluter porerna i plåten och kapslar in trycket. Resultatet är ett enastående, vädertåligt tryck. Och väl är ju det, eftersom utställningen består av 5 minnesmärken av cortenplåt med vacker rostig yta, placerad på olika platser runt om i Skåne. Här visas bilder kopplade till personliga skildringar om romernas liv och kultur.

Utställningen invigs torsdagen den 26 april, med medverkan från Regionmuseet Kristianstad, Romska kulturcentret i Malmö, vår landshövding och Region Skånes kulturnämnd, som under en heldag kommer att besöka utställningsplatserna och ta del av deras respektive teman kopplat till romsk kultur:

Kivik – Kiviks marknad
S:t Olof – Att mötas
Degeberga – Kultur och språk
Arkelstorp – Arbete och överlevnad
Bromölla – Livet i lägret

Läs mer om invigningsdagens program och utställningen

Läs mer om Torkel Edenborg

  

2018-04-25T13:56:17+00:00 25 april, 2018|

Lämna en kommentar